Quantcast
Channel: BROKER de IDEI - UNIM OPORTUNITATI! » echipa
Viewing all articles
Browse latest Browse all 3

Consultantul, “medicul” afacerilor

$
0
0

Asa cum medicul are grija sau ar trebui sa aiba grija de starea de sanatate a pacientilor, la fel consultantul are grija sau ar trebui sa aiba grija de starea de sanatate a afacerilor pe care le consilieaza.

Exista o serie de similitudini intre functionarea corpului uman si a unei afaceri. Asa cum corpul uman este un organism viu, la fel si orice afacere poate fi considerata un organism aflat intr-o modificare continua. La fel ca si corpul uman, si o afacere se naste, creste, se maturizeaza, imbatraneste si moare la un moment dat. La fel cum corpul uman trece prin perioade faste si mai putin faste, si o afacere are perioade foarte bune si altele mai putin bune.

Asa cum exista medici pe diverse specializari, la fel se intampla si in cazul consultantilor. Consultanti generalisti, juridici (avocati), fiscali, financiari, in marketing, in resurse umane, in investitii, contabili, auditori, etc..

CE FACE DE FAPT CONSULTANTUL?

Un consultant, la fel ca si un doctor ar trebui sa ofere urmatoarele prestatii:
1. Informare
2. Preventie
3. Diagnostic si tratament (la nevoie)
4. Monitorizare, recuperare, urmarirea rezultatelor si , eventual, ajustarea tratamentului, profilaxie
5. Analize periodice ale afacerii.

Activitatile de informare se refera la punerea la curent a factorilor de decizie a unei afaceri cu privire la diverse noutati aparute in aria de specializare a consultantului care au legatura cu afacerea consiliata. Activitatile de preventie ar trebui sa identifice riscurile aparute in urma unor modificari de legislatie, norme, a unor evenimente economice, politice, sociale sau de alta natura, sau a diverse actiuni ale partenerilor de afaceri, ale concurentei sau a unor jucatori importanti de pe pietele cu interes pentru afacere. Riscurile identificate trebuie evaluate si, in functie de importanta lor, trebuie luate masuri de contracarare. In situatia in care diverse riscuri neevaluate sau evaluate incorect s-au materializat, se trece la actiuni de diagnostic si tratament a problemelor aparute. Aici deja este o situatie similara cu imbolnavirea unui pacient, care trebuie diagnosticat si aplicat tratamentul. La fel ca si in cazul oamenilor, in cazul “imbolnavirii” afacerii este foarte probabil sa fie necesare investigatiile mai multor consultanti cu diverse specializari pentru a se obtine un diagnostic corect. Dupa alegerea tratamentului, urmeaza faza monitorizarea recuperarii si eventual, ajustarea tratamentului, daca tratamentul initial nu da rezultate. Pe langa cele deja mentionate, un consultant ar trebui sa efectueze analize perodice ale afacerii consiliate, asa cum si medicii recomanda analizele periodice. De fapt, punctul de plecare al unei colaborari intre un consultant si o afacere ar trebui sa fie o analiza pe specialitatea consultantului a intregii afaceri.

Un atuu foarte important al consultantului este independenta, astfel ca poate sa identifice probleme si sa spuna lucruri pe care un angajat cu pregatire similara, nu va putea, fie pentru ca ar putea sa isi piarda locul de munca, fie pentru ca a fost implicat direct sau indirect in proiectele respective si obiectivitatea lui poate fi pusa la indoiala.

Oricum, fara o urmarire permanenta a afacerii, problemele pot fi atat de grave cand se apeleaza la consultant incat acesta s-ar putea sa nu mai fie capabil sa faca nimic, la fel cum sunt si cazuri medicale in care medicul oricat de bun ar fi nu mai poate ajuta cu nimic. 

Nu este mai putin adevarat ca, la fel ca si in cazul medicilor, si consultantii pot fi uneori suspectati de malpraxis. Malpraxis-ul, in sanatate, “presupune o eroare profesionala, savarsita in exercitarea atributiilor de medic si generatoare de prejudicii asupra pacientului”. Deci, si un consultant poate gresi, iar greseala lui poate avea efecte dintre cele mai grave asupra afacerii si poate crea prejudicii financiare enorme actionarilor si nu numai.

SUGESTII PENTRU ALEGEREA UNUI CONSULTANT

Asa cum aveti mare grija cum va alegeti un medic, la fel sa faceti si cu consultantul. Cand alegeti un consultant pe orice domeniu este important nu doar sa fie ”bine-vazut” in comunitate si sa fie membru marcant al unei asociatii profesionale (barou, CECCAR, CAFR, CNVM, etc), ci este important sa fi avut proiecte similare si sa fie deschis sa invete, sa se dezvolte in continuare si sa lucreze in echipa. In plus, colaborarea cu un consultant ar trebui sa inceapa pe proiecte mici si fara importanta vitala pentru afacere si sa evolueze cu timpul, daca se justifica, catre proiecte de amploare si importanta mare. In ultima vreme, au inceput sa apara echipe multi-disciplinare de consultanti care pot acoperi proiecte foarte complexe si complicate. Aceste echipe elimina neintelegerile aparute des in proiectele multidisciplinare, in care consultantii de diverse specializari incearca sa-si impuna punctul de vedere, uitand de scopul si obiectivele proiectului.

In plus, aveti mare grija sa cunoasteti cel putin un consultant din orice specializare, pentru ca mai devreme sau mai tarziu veti avea nevoie de el. Chiar daca nu doriti o colaborare permanenta, este de dorit sa fiti cunoscut de consultant, astfel incat sa fiti servit prompt. 

In concluzie, as aprecia comentarii din partea cititorilor despre ce fel de servicii de consultanta folosesc, la ce servicii intentioneaza sa apeleze in viitor si cum percep utilitatea serviciilor de care beneficieaza.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 3

Latest Images